За незаконний видобуток піщано-гравійної суміші Інспекція нарахувала підприємству понад 22 тис. грн. збитків

Державною екологічною інспекцією у Львівській області проведено заходи державного нагляду (контролю) на території Стрийського району на земельній ділянці складної  конфігурації, орієнтовною площею 0,4га із земель запасу Стрийської міської ради Стрийського району (землі промисловості), де за відсутності державної реєстрації прав на землю проведено видобуток корисних копалин – піщано-гравійної суміші глибиною від 4 до 6м в межах Верчанського родовища

Згідно інформації  Стрийської міської ради та наявної в Інспекції інформації (за результатами здійснення попередніх заходів реагування) спеціальний дозвіл на користування надрами, виданий ТзОВ «Моріон+»  для видобутку корисних копалин в межах Верчанського родовища в т.ч.Південно-Західної ділянки, зупинено Державною службою геології та надр України згідно протоколу робочої групи від 02.06.2020р. та на даний час дія дозволу зупинена, що свідчить про відсутність прав на користування надрами (самовільний видобуток надр).

Попередньо 23.07.2021 уповноваженого представника Інспекції було залучено до слідчих дій, за результатами яких було вилучено техніку (екскаватор та вантажний автомобіль на який було навантажено піщано-гравійну суміш), якою ТзОВ «Моріон+» здійснювався видобуток піщано-гравійної суміші 23.07.2021 в межах Верчанського родовища, що свідчить про самовільне користування надрами та є порушенням ст. 16, 19 Кодексу України «Про надра». Стрийське районне управління поліції ГУ НП у Львівської області повідомило Інспекцію про те, що вага видобутої та навантаженої піщано-гравійної суміші  становить 37 т 410 кг. 

Відповідно до Методики визначення розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного користування надрами, загальна сума збитків, завданих державі внаслідок самовільного користування надрами ТзОВ «Моріон+» в межах Верчанського родовища в т. ч. Південно-Західної ділянки піщано-гравійної сировини становить 22313 грн.

Матеріали  перевірки скеровано у Стрийське районне управління поліції ГУ НП у Львівській області  в порядку статтей 214, 240 Кримінально - процесуального  кодексу  України  для  прийняття  відповідного рішення, а також для залучення спеціалізованої організації - сертифікованих інженерів-землевпорядників (із спеціальними приладами) для встановлення площі на якій здійснено видобуток, глибини видобутку (враховуючи складність конфігурації ділянки, а також нерівності рельєфу місцевості), для визначення об’єму самовільно видобутих надр.



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці