Результати аналізів відібраних проб ґрунту та вод на місці витоку бітумної емульсії внаслідок аварії

Працівниками відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції проведено аналізи проб ґрунтів та вод, відібраних на території села Козьова Стрийського району Львівської області, де було зафіксовано витік бітумної емульсії внаслідок перекидання вантажного автомобіля.

Відтак, спеціалістами Інспекції встановлено факт забруднення ґрунту на земельній ділянці загальною площею 142 кв.м. Зокрема, виявлено перевищення вмісту забруднюючих речовин відносно контрольної проби за показниками: цинк (рухома форма), кобальт (рухома форма), залізо (рухома форма), свинець (рухома форма), мідь (рухома форма) та  нафтопродукти.

За результатами досліджень відібраних проб вод встановлено, що річка Орява (приблизно 20 м нижче місця впадіння придорожнього потічка, у який потрапив бітум), зазнала забруднення нафтопродуктами, завислими речовинами, залізом загальним, а також відбулось збільшення хімічного споживання кисню (ХСК). Однак, потрапляння важких металів таких, як свинець, цинк, мідь, кадмій, марганець та хром загальний не зафіксовано. Водночас, у пробах відібраних нижче по руслу річок Орява та Опір показники по нафтопродуктах були дещо підвищеними, але не перевищували допустимих нормативів, інші показники не перевищували природного фону.

Інспекцією вживаються заходи щодо нарахування збитків, завданих довкіллю.

Нагадаємо, 30 березня, у нічній час поблизу села Козьова Стрийського району Львівської області внаслідок не впорання з кермуванням водій вантажного автомобіля "Renault 430" з цистерною, наповненою 23 тоннами бітумної емульсії з'їхав у кювет та перекинувся. Внаслідок перекидання з цистерни через горловину стався витік емульсії в місцевий потічок.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці