Львівська облрада скасувала порядок проведення руслоочисних робіт, який суперечив нормам законодавства

Сьогодні, 16 березня, на засіданні сесії Львівської обласної ради начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич виступив з ініціативою Інспекції щодо скасування Порядку проведення руслоочисних, руслорегулюючих та днопоглиблювальних робіт на річках області, що був затверджений відповідним рішенням облради у вересні 2015 року.

«Зазначений Порядок суперечить нормам законодавства України та може бути використано як механізм для неконтрольованого самовільного забору суб’єктами, що здійснюють  проведення руслорегулюючих та днопоглиблювальних робіт на річках в заплавах та руслах гірських річок, гравію та піщано-гравійної суміші», - зазначив Микола Маланич.

Очільник Інспекції наголосив, що види робіт, які можуть проводитися на землях водного фонду регламентує стаття 86 Водного Кодексу України, при цьому заходи можуть проводитися відповідно до погоджених проектів. Дозволи на проведення робіт на землях водного фонду видає Міндовкілля або Держводагенство (за погодженням з Міндовкілля). 

Микола Маланич зазначив, що піщано-гравійна суміш класифікується як корисна копалина загальнодержавного значення, відтак, її видобуток з дна русел річок з метою продажу та використання для господарських потреб можливий тільки на підставі  спеціального дозволу на користування надрами. Проведення природоохоронних заходів (відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річок, будівництво протиповеневих водосховищ, дамб) на передбачають вивіз і реалізацію піщано-гравійної суміші.

Вирішення питань протипаводкового захисту тісно пов'язане з регулюванням русел річок. Руслоочисні та руслорегулюючі роботи виконуються з метою зниження гідравлічного навантаження на береги річок, які зазнають інтенсивної ерозії, забезпечення умов проходження паводку, відновлення природного стану русла, поліпшення умов існування водних живих ресурсів.

За результатами обговорень, депутати Львівської облради проголосували за визнання рішення від 15.09.2015 №1427 «Про затвердження Порядку проведення руслоочисних, руслорегулюючих та днопоглиблювальних робіт на річках області» таким, що втратило чинність.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці