Накопичувачі промислових відходів: загрози для транскордонних вод України

   Сьогодні, 02 березня з 11:00 розпачалася он-лайн трансляція з Українського кризового медіа центру на тему: «Накопичувачі промислових відходів: загрози длятранскордонних вод України».

     Одними з потенційно небезпечних об’єктів для водних ресурсів України є хвостосховища – природні або штучно створені в природному середовищі земляні ємності для накопичення промислових відходів. Станом на 2019 рік в Україні налічується 465 хвостосховищ із вмістом понад 6 млрд. тонн відходів різних галузей промисловості. Аварії на таких об’єктах можуть призвести до руйнівних наслідків для інфраструктури територій та довкілля, у тому числі до транскордонного забруднення вод.

    Протягом 2018-2020 років експертами проведені огляд та оцінка стану хвостосховищ у двох річкових басейнах України – Дністра та Сіверського Дінця. Дослідження виконані на замовлення уряду України, у рамках проєкту ГЕФ/ ПРООН/ОБСЄ/ЄЕК ООН «Сприяння транскордонному співробітництву та комплексному управлінню водними ресурсами в басейні річки Дністер» та проєктів із захисту довкілля на сході України Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

     За результатами проведених досліджень визначено ряд проблемних питань експлуатації накопичувачів промислових відходів, що вимагають системних управлінських рішень та інтеграції зусиль з боку всіх зацікавлених сторін для підвищення рівня екологічної та техногенної безпеки таких об’єктів, а також для запобігання промисловим аваріям національного і транскордонного масштабів.

   На прес-конференції відбувається презентація результатів досліджень та обговорення основних проблем і перспектив їхнього вирішення з представниками органів державної влади, міжнародних організацій, підприємств-операторів та експертів. Зокрема, учасники обговорюють соціально-економічні та екологічні аспекти експлуатації найбільш проблемних об’єктів, готовність до надзвичайних ситуацій та заходи запобігання транскордонного впливу аварій на водні ресурси.

Доповідачі:

Карін Рьольке, Старша співробітниця проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні;

Тамара Кутонова, регіональна координаторка проєкту ГЕФ;

- Ірина Ніколаєва, к.т.н., керівниця групи досліджень хвостосховищ, експертка з екологічної безпеки, експертка проєктів ОБСЄ;

Макс Лінсен, консультат з питань довкілля, Секретаріат Конвенції про транскордонний вплив промислових аварій ЄЕК ООН;

tbc, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України;

Тарас Поліщук, начальник управління техногенної безпеки Державної служби України з надзвичайних ситуацій;

Руслан Гречаник, Директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації;

Юрій Акнєвський, Генеральний директор ПраТ «Бахмутський Aграрний Союз».

Захід можна дивитися наживо тут: https://uacrisis.org/uk/pres-tsentr/stream.




 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці