Увага! Розпочато операцію «Первоцвіт-2021»

      Щовесни на території України великих обсягів набуває торгівля ранньоквітучими весняними рослинами – так званими первоцвітами. Масовий збір на продаж квітконосів рідкісних рослин призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Крім цього, дуже часто первоцвіти знищуються з кореневою частиною, що призводить до фізичного знищення популяцій. За сезон в результаті незаконного збору для подальшої реалізації знищується велика кількість підсніжника білосніжного, білоцвіту весняного, шафрану Гейфеля, рябчика шахового, проліска дволистого, сону широколистого тощо.

        Державною екологічною інспекцією у Львівській області на виконання доручення Державної екологічної інспекції України № 22 від 08.02.2021 року про посилення заходів державного нагляду (контролю) щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу та відповідно до плану спільних заходів, погоджених з Львівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, Головним управлінням Національної поліції у Львівській області, Управлінням патрульної поліції у Львівській області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України на території Львівської області розпочато операцію «Первоцвіт-2021». Крім цього, Інспекцією скеровано листи до райдержадміністрацій стосовно посилення заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу та проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення за участю органів виконавчої влади та Національної поліції.

        Нагадуємо, що відповідно до статті 68 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища” “незаконно здобуті в природі ресурси та виготовлена з них продукція підлягають безоплатному вилученню, а знаряддя правопорушення – конфіскації. Одержані від їх реалізації доходи спрямовуються в місцеві фонди охорони навколишнього середовища”.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України 1030 від 07.11.2012 року «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)» розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, занесених до Червоної Книги України становить від 49 до 62 грн за одну рослину. Відповідно до статті 88-1 ч. 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення: порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн із конфіскацією об’єктів рослинного світу.

         Державна екологічна інспекція у Львівській області в черговий раз закликає зберегти ранньоквітучі весняні квіти, які хижацьким способом знищуються заради фінансової вигоди, а також пропонує місцевим органам виконавчої влади прийняти відповідні рішення щодо охорони червонокнижних рослин, заборони торгівлі ними на ринках та поза їх межами.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці