Результати перевірки Страдчівського НВЛ Державного вищого навчального закладу «Національний лісотехнічний університет України»

       Державна екологічна інспекція в рамках розгляду звернення громадян провела  позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства  Страдчівським навчально-виробничим лісокомбінатом.

            В ході проведення перевірки державними інспекторами встановлено, що відповідно до таксаційного опису матеріалів базового лісовпорядкування 2017 року в кварталі 15 Страдчівського  навчально-виробничого лісокомбінату Державного вищого навчального закладу «Національний лісотехнічний університет України» (далі Страдчіський НВЛК) знаходиться грунтова дорога лісогосподарського призначення шириною 3 метри та протяжністю 0,8 км,  в  кварталі 16 знаходиться грунтова дорога лісогосподарського призначення шириною 3 метри та протяжністю 1,2 км. Слід зазначити, що лісогосподарське призначення дороги полягає в забезпеченні вимог протипожежної безпеки,  охорони лісу, заготівлі і вивезенню деревини та відновлення лісу. Відповідно до  статті 1 Лісового кодексу України лісові дороги відносяться до лісової ділянки не вкритою лісовою рослинністю.

            Відповідно до матеріалів базового лісовпорядкування Страдчівського НВЛК  від 2017 року квартали 15, 16 Великопільського лісництва відносяться до рекреаційно-оздоровчих лісів з обмеженим режимом користування та не належать до пралісів і  до об’єктів та територій  природно-заповідного фонду України.

           На розчищення лісової дороги в кварталах 15, 16 Великопільського лісництва Страдчівське НВЛК видало лісорубний квиток, яким дозволено зрубати 65 м³ деревини, з них 61 м³ ліквідної, в т.ч. 1 м³ ділової. Квиток видано на підставі акту обстеження , проведеного спеціалістами Страдчівського НВЛК. Слід зазначити, що у лісорубному квитку, як підставу,  вказано Договір № 58/275 від 04.10.2019 року. На час перевірки рубка завершена, частина  пнів зрубаних дерев відсутня, оскільки вони очевидно  знаходяться під  насипним покриттям дороги.  Рубки розчищення існуючих  лісових доріг та квартальних просік проектуються лісовпорядними експедиціями, а також можуть призначатися  лісокористувачами за фактичної потреби на підставі актів обстеження з метою їхнього  освітлення та підтримування в належному для використання стані.    

            Страдчівський НВЛК на підставі договору надав ТзОВ «Керамбуд» у користування на 5 років лісову дорогу, яка розташована між кварталами 14, 15, 16 Великопільського лісництва для здійснення господарської діяльності, а саме: доїзду та обслуговування (розробки) кар’єру Великопільського (Страдчівського) родовища пісків. При укладені вищезазначеного договору Страдчівський НВЛК керувався рішенням Порічанської сільської ради «Про погодження ТзОВ «Кермбуд» користування лісовою дорогою біля водойм села Страдч, рішенням Великопільської сільської ради «Про розгляд листа ТзОВ «Кермбуд» та звернення Івано-Франківської селищної ради Яворівського району Львівської області.

            Страдчівський НВЛК листом повідомив Державну екологічну інспекцію у Львівській області, що умови вищезазначеного договору не передбачають використання ТзОВ «Керамбуд» лісової дороги із моменту укладання договору, а передбачають її можливе використання в майбутньому, лише після проведення та завершення ремонтних робіт такої лісової дороги.

            Перевіркою встановлено, що в кварталах 15, 16 Великопільського лісництва,  на місці існуючої  грунтової дороги лісогосподарського призначення шириною 3 метри, після проведення рубки шляхом насипу каменю та піску  облаштовано дорогу шириною від 5-6 м, в окремих місцях до 10 м та площадки для роз’їзду автомобілів.

                     Відповідно до статті 48 Лісового кодексу України, затверджені матеріали лісовпорядкування є обов'язковими для ведення лісового господарства, планування і прогнозування використання лісових ресурсів.

        Пункт 21 розділу 2 статті 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» встановлює сферою застосування Закону усі суцільні та поступові рубки головного користування та суцільні санітарні рубки на площі понад 1 гектар; усі суцільні санітарні рубки на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду;

        В кварталі 15 виділ 10 площа 0.9 га на ділянці, що прилягає до вищезазначеної дороги на підставі лісорубного квитка  проводиться рубка головного користування (останній прийом поступової рубки). Рубка призначена на підставі матеріалів базового лісовпорядкування від 2017 року. Слід зазначити, що вимоги Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» до даної ділянки не застосовуються.  Згідно  лісорубного квитка на ділянці дозволено заготувати 215 м³ ліквідної деревини, з них ділової 52 м³. Відповідно до статті 70 Лісового кодексу України, заготівля деревини здійснюється при використанні лісових ресурсів у порядку  рубок головного користування, що проводяться в стиглих і перестійних деревостанах.

         Рубка призначена в буковому господарстві віком більше, ніж 110 років (на час перевірки 113). Вік рубки головного користування встановлений протоколом першої лісовпорядної наради з лісовпорядкування Страдчівського НВЛК для букової господарської секції з обмеженим режимом користування становить  101-110 років

            Відповідно до статті 71 Лісового кодексу України, лімітом заготівлі деревини в порядку рубок головного користування є затверджена в установленому порядку розрахункова лісосіка. Заготівля деревини в порядку рубок головного користування в розмірах, що перевищують розрахункову лісосіку, забороняється.

            Розрахункова лісосіка для Страдчівського НВЛК на 2008-2016 роки  затверджена наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища від 15.10.2008 року № 525 . Відповідно до вимог п.6 Інструкції про порядок погодження та затвердження розрахункових лісосік, яка затверджена наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища від 05.02.2007 року № 38  лісокористувачі мають право використовувати затверджену в установленому порядку розрахункову лісосіку до її відміни наказом Мінприроди. Наказ про відміну розрахункової лісосіки  на 2008-2016 роки для Страдчівського НВЛК не видавався.

            Відповідно до статті 39 Закону України «Про тваринний світ» у період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня, забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах). Призначені Страдчівським НВЛК в 15 та 16 кварталах  Великопільського лісництва  рубки «ремонт лісової дороги» та «останній прийом поступової рубки головного користування» не відносяться до санітарних рубок, тому стаття 39 Закону України «Про тваринний світ» не обмежує їх проведення з 1 квітня до 15 червня.

          Слід зазначити, що на час перевірки ділянка знаходиться в розробці та в натурі оформлена згідно вимог. Проводяться роботи по заготівлі, трелюванню та вивезенню деревини.

            Відповідно до п. 2 Порядку спеціального використання лісових ресурсів,   затверджених  постановою Кабінету Міністрів України  від 23 травня 2007 р. N 761  підприємства,  установи,  організації  і  громадяни,   які здійснюють   спеціальне  використання  лісових  ресурсів  зобов'язані  забезпечувати збереження  підросту і не призначених для рубки дерев.

            В кварталі 15 виділ 10 на площі 0,9 га Великопільського лісництва, виданим лісорубним  квитком зобов’язано зберегти підріст головної  лісоутворюючої  породи бука  в кількості 15 900 шт  на площі 1 га або 14 310 шт на площі 0,9 га. Перевіркою встановлено, що в процесі розробки ділянки, не пов’язаної з ремонтом дороги, частина підросту головної лісоутворюючої породи бук на площі 0,54  га була знищена. У зв’язку з цим, на ділянці залишилось недостатньо життєздатного підросту головної породи необхідного для  лісовідновлення природним способом.  Таким чином, в місцях знищеного підросту лісовідновлення необхідно провести шляхом створення лісових культур стандартним садивним матеріалом відповідно до типу лісорослинних умов  за участю головних  порід бука  лісового та дуба звичайного. За дане порушення до адміністративної відповідальності притягнуто лісничого Великопільського лісництва. Розрахований розмір шкоди, який підлягає відшкодуванню становить 39847,45 грн. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці