Відбулася нарада, де обговорено заходи стосовно збереження особини самки зубра

      Працівники відділу державного екологічного нагляду (контролю) тваринного світу та біоресурсів Інспекції взяли участь у робочій нараді з питань вжиття заходів щодо збереження особини зубра самки, яка перебуває (блукає) в угіддях ДП «МГ «Стир» в межах сіл Сидинівка та Смільно Бродівського району Львівської області.

За словами заступника директора ДП «МГ «Стир» Андрія Яремчука, це самка зубра (бізона європейського) віком орієнтовно 18–19 років, яка має фізіологічну ваду, а саме втрату зору, що суттєво впливає на поведінку тварини - вона часто відстає від основного стада. В пошуках корму та води тварина часто заходить на окраїни населених пунктів. 07 лютого поточного року самка зубра зайшла в межі сіл Сидинівка та Смільне Бродівського району, де перебувала протягом 6 – 7 днів, не зважаючи на спроби працівників мисливського господарства відтіснити її з села. Слід зазначити, що самка зубра агресії не проявляла, але при наближенні до неї починала різко хаотично рухатись та могла спричинити травмування людей.

Місцеві жителі занепокоєні даною ситуацією та неодноразово зверталися до адміністрації підприємства, Бродівського РВ ГУ ДСНС України у Львівській області та Бродівської райдержадміністрації для вжиття дієвих заходів реагування.

Працівникам Інспекції за підтримки департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА запропоновано передати даного зубра на утримування в одне із фермерських господарств області, на території якого є вольєр для утримання великих ратичних видів тварин. Однак, заходи передачі можливі тільки за умови дотримання всіх
вимог природоохоронного законодавства, забезпечення відповідних умов для перебування даного червонокнижного виду, наявності відповідних дозволів, а також безпечного відлову шляхом застосування живопастки або знерухомлення за допомогою транквілізаторів. Слід зазначити, що таке рішення одноголосно було підтримане усіма  учасниками наради.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці