Інспекція закликає мешканців Львівщини не спалювати листя та залишки рослинності!

З настанням осені повітря регулярно псує запах диму від спалювання листя, залишків рослинності та сміття, яке в основному здійснюють мешканці сіл - власники особистих селянських господарств. На жаль, не зважаючи на війну в країні та заборону спалювання сухої рослинності та сміття, багато громадян порушують вимоги природоохоронного законодавства.

Варто нагадати, що при спалюванні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько дев’яти кілограм мікрочастинок, які потрапляють до наших легень. До їхнього складу входять пил, оксиди азоту, чадний газ (СО), важкі метали (Cd та Pb) і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бенз(а)пірен, що здатен викликати ракові захворювання. 

Слід врахувати і той факт, що на городах зазвичай спалюють залишки рослин, які протягом сезону рясно поливали пестицидами, а в грунт вносили добрива. Як наслідок, спалювання цих рослин призводить до вивільнення цих сполук у повітря, а також їхню трансформацію під дією вогню, що може збільшити їхню небезпечність. Нерідко під час паління листя чи трави люди підкидають ще й побутове сміття, в якому може опинитися пластик, фанера тощо. Це додає ще не один десяток хімічних елементів у дим, який ми вдихаємо. 

Нагадуємо, самовільне спалювання сухої рослинності тягне за собою і адміністративну відповідальність із накладення штрафу: на громадян від 3060 грн до 6120 грн та на посадових осіб - від 15300 грн до 21420 грн.

Державна екологічна інспекція у Львівській області вкотре наполегливо просить мешканців області не спалювати листя, залишки рослинності на полях та присадибних ділянках, а також сміття! Дим шкодить довкіллю і є дуже небезпечним для здоров’я людини

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці