Роман Дасюк відповів на питання журналістів Першого Західного з приводу будівництва сміттєпереробного заводу

У зв’язку із численними зверненнями мешканців Добросинсько-Магерівської територіальної громади Львівського району, Інспекція з’ясовувала питання можливих порушень вимог природоохоронного законодавства при проектуванні будівництва сучасного комплексу з переробки та утилізації твердих побутових відходів на території села Бір-Кунинський.

З метою встановлення правомірності розміщення об’єкту будівництва та недопущення порушень вимог природоохоронного законодавства, при проведенні проектних робіт та наданні земельних ділянок необхідно керуватись Земельним кодексом України, Законом України «Про природно-заповідний фонд», а також Законом України «Про оцінку впливу на довкілля», яким передбачено надання пропозицій та зауважень. Відповідно до вимог Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», операції у сфері поводження з небезпечними, а також побутовими та іншими відходами обсягом 100 тон на добу або більше відносяться до І категорії видів планованої діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля.

На підставі проведеного аналізу інформації та документів, відомо про 41 зауваження до містобудівної документації та звіту про стратегічну екологічну оцінку, які Департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА надав Добросинсько-Магерівській сільській раді.

Одним із ключових питань є те, що земельна ділянка, запроектована для будівництва комплексу, розташована в межах пайових земель, на землях запасу сільськогосподарського призначення та в межах території природно-заповідного фонду – регіонального ландшафтного парку «Равське Розточчя», відповідно, існують обмеження при видачі відповідних дозвільних документів, зокрема – при наданні земельних ділянок.

«Землі територій та об’єктів природно-заповідного фонду використовуються із врахуванням встановлених законодавством обмежень. Особливий режим охорони, використання і відтворення поширюється на всі земельні ділянки, що розташовані в межах таких територій, незалежно від форми власності та цільового призначення», - звернув увагу Роман Дасюк.

У своєму повідомленні про плановану діяльність підприємство зазначило недостовірні відомості про об’єкти та території ПЗФ – не вказано, що проектована територія розташована в межах ландшафтного парку.      

Начальник Інспекції зазначив, що Інспекція не здійснює перевірок санітарно-епідеміологічної експертизи, також до повноважень Інспекції не належить проведення перевірок щодо правомірності виготовлення детального плану території, і, оскільки на даний час земельна ділянка для будівництва комплексу не надана в користування, в Інспекції немає підстав для реагування. Однак, за результатами опрацювання отриманих матеріалів, можна зробити висновок, що при проектуванні будівництва комплексу з переробки та утилізації твердих побутових відходів на території РЛП «Равське Розточчя» не враховано можливий негативний вплив на об’єкт ПЗФ, тому рекомендовано провести додаткові дослідження та передбачити заходи для зменшення та усунення негативного впливу.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці