Результати лабораторних досліджень підтвердили забруднення річки Зимна Вода

Спеціалісти Інспекції дослідили проби води, відібрані 8 серпня 2022 року з річки р. Зимна Вода (р. Водяне) на території Зимноводівської територіальної громади.

За результатами лабораторних досліджень виявлено перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин в наступних створах:

  • р. Зимна Вода (р. Водяне) з моста в с. Зимна Вода, навпроти сільської ради виявлено перевищення по: азоту амонійному в 2 рази, біохімічному споживанню кисню (далі - БСК5) в 6 раз, хімічному споживанню кисню (далі- ХСК) в 2 рази, залізу загальному в 1,8 раз, кисень розчинений становив 2,11 мг/дм3 при нормі не нижче 4,0 мг/дм3;
  • р. Зимна Вода (р. Водяне) вище місця впадіння зворотних вод з бетонної труби на межі Львівської та Зимноводівської ТГ в с.Холодновідка виявлено перевищення по: азоту амонійному в 2,1 рази, БСК5 в 7 раз, ХСК в 2,1 рази, залізу загальному в 2,2 рази, кисень розчинений становив 2,6 мг/дм3 при нормі не нижче 4,0 мг/дм3;
  • р. Зимна Вода (р. Водяне) з моста на автодорозі Е40, 300 м нижче місця потрапляння зворотної води яка витікає з бетонної труби на межі Львівської та Зимноводівської ТГ в с. Холодновідка виявлено перевищення по: азоту амонійному в 2,3 рази, БСК5 в 8,3 рази, ХСК в 2,4 рази, залізу загальному в 2,1 рази, кисень розчинений становив 2,4 мг/дм3 при нормі не нижче 4,0 мг/дм3. Також від потрапляння зворотних вод з бетонної труби відносно фонових показників спостерігається збільшення концентрації по наступних речовинах: збільшується вміст завислих речовин у 1.2 рази відносно природного фону, зафіксовано перевищення жирів та масел у 19 разів відносно фону.

У зворотній воді, яка витікає з бетонної труби на межі Львівської та Зимноводівської територіальної громади в селі Холодновідка з подальшим потраплянням зворотних вод у р. Зимна Вода (р. Водяне) спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю зафіксовані великі концентрації ХСК – 640 мг/дм3, жирів та масел – 204 мг/дм3 та низький рівень розчиненого кисню 1,2 мг/дм3, завислі речовини - 22 мг/дм3.

З цього приводу Інспекція звернулась до Львівської міської ради про необхідність вжиття заходів реагування та скерувала запит до ЛМКП «Львівводоканал» щодо балансоутримувача колектора та забруднення р. Зимна Вода (р. Водяне).

Про факти перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин повідомлено Головне управління національної поліції у Львівській області та Львівську обласну прокуратуру.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці