Суд довів вину КП «Теребля» та зобов’язав підприємство відшкодувати державі 2,5 млн. грн. збитків

Рішенням суду КП «Теребля» зобов’язано сплатити на користь держави збитки у розмірі 2 546 696 гривень, завдані порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища, внаслідок самовільного використання водних ресурсів при відсутності дозвільних документів - спеціального дозволу на користування надрами (підземні води).

У 2019 році Державною екологічною інспекцією у Львівській області проводилася планова перевірка щодо додержання Колективним підприємством «Теребля» вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, за результатами якої було виявлено факт самовільного використання водних ресурсів за відсутності дозвільних документів - спеціального дозволу на користування надрами (підземні води), про що складено акт. Відповідно до проведеного розрахунку розміру шкоди встановлено, що сума завданих підприємством збитків становить 2 546 696 грн. 11 коп. 

Порушнику було скеровано претензії для добровільного відшкодування збитків. Проте, останні добровільно сплачені не були, у зв’язку з чим Яворівською окружною прокуратурою в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Львівській області було подано позов про стягнення завданих збитків.

У суді Інспекцією, спільно з Прокуратурою, було доведено наявність порушення, розмір завданих збитків та встановлено вину КП «Теребля».

Нагадуємо, згідно зі статтею 19 Кодексу України про надра, надра надаються у користування підприємствам, установам, організаціям і громадянам лише за наявності у них спеціального дозволу на користування ділянкою надр. Право на користування надрами засвідчується актом про надання гірничого відводу.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці