Небезпека торф’яних пожеж

На адресу Державної екологічної інспекції у Львівській області часто надходять звернення громадян щодо виявлення несанкціонованих сміттєзвалищ,  в тому числі і можливих підпалів на таких сміттєзвалищ.

В одному із випадків заявниця повідомила про неприємний запах у м. Червоноград, ймовірно пов’язаний із спалюванням сміття.

В межах розгляду звернення Інспекція скерувала лист в Червоноградську міську раду для вжиття, відповідно до повноважень, заходів з ліквідації наявних наслідків можливого спалювання сміття.

Виконавчий комітет Червоноградської міської ради повідомив Інспекцію та заявника, що на території Червоноградської територіальної громади не виявлено фактів спалювання сміття. Водночас, повідомив, що на території Червоноградського району на значних площах відбувається горіння торфу, що і є причиною неприємного запаху на території міста. Червоноградське районне управління ГУ ДСНС України у Львівській області проводить роботи по гасінню осередків горіння на вищезгаданій території.

Торф'яна пожежа - неконтрольований процес димного горіння торфу внаслідок природного або штучного загоряння. Торф'яну пожежу можна подолати тільки ретельним перемішування тліючого торфу з великою кількістю води або снігу. Вибір способів гасіння пожежі залежить від площі пожежі, глибини залягання торфу, наявності поблизу водойм, під'їзних шляхів, наявної техніки і засобів для гасіння, рельєфом місцевості. Гасіння розпочинається з обкопування території огороджувальними канавами. Якщо ділянка загоряння торфу невелика, то спеціальні стволи вводяться на глибину горіння торфу і через них подається вода.

Інспекція в черговий раз наголошує про обережне поводження із вогнем, адже необачні дії можуть привести до непоправних наслідків та затрати значних ресурсів, що на даний час є неприпустимим.

Також нагадуємо, що за самовільне спалювання сухої рослинності та її залишків передбачена відповідальність: відповідно до статті 77-1 КУпАП на громадян накладається штраф у сумі від 3060 до 6120 грн., на посадових осіб - від 15300 до 21420 грн.. В умовах воєнного стану навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності, додано до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю. Такі дії розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці