Інспекція закликає бути відповідальними у ставленні до природніх ресурсів

У час, коли країна перебуває у стані відбиття зовнішньої агресії, наша природа також нерідко стає об’єктом агресивного впливу ворожих нападів. Часто для її відновлення мало внутрішніх природних ресурсів та є потреба допомоги людини. Однак, у такий нелегкий час не усі, від кого це залежить, дбають про навколишній природний світ.

Останнім часом небайдужі мешканці області часто звертаються з питань забруднення водних об’єктів – озер, річок. Для прикладу, відповідно до звернення щодо забруднення ріки Стрв’яж (інша назва Стривігор - річка в Середніх Бескидах (Польща) і на Передкарпатті (Україна), в межах Самбірського району Львівської області, ліва притока Дністра), працівниками Інспекції здійснено заходи із виявлення причин забруднення річки та встановлено, що однією із причин негативного впливу на якість води у Стрв’яжі є притока річка Млинівка - права притока, що впадає до Стривігору на захід від села Бабина. Більша частина Млинівки упродовж майже 7 км проходить через місто Самбір. Через це річка дуже забруднена і засмічена. Працівниками відділів контролю за водними ресурсами та інструментально-лабораторного контрою Інспекції здійснено відбір проб води для проведення досліджень, за результатами яких будуть зроблені відповідні висновки, однак слід зауважити, що візуальним спостереженням вода річки Млинівка є із великим вмістом каналізаційних стоків.

Слід зауважити, що діючим законодавством, яке регулює охорону природи, значні повноваження делеговано органам місцевого самоврядування. Зокрема, нормами ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» надані повноваження у сфері регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища, тому небайдужим громадянам слід активно впливати на їх роботу, зокрема, в частині розробки природоохоронних програм. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці