До Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища приурочили виїзд на Грибовицьке сміттєзвалище, яке активно рекультивують

Сьогодні, 3 червня, відбувся спільний виїзд керівництва Державної екологічної інспекції у Львівській області та Департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації на територію Грибовицького сміттєзвалища, де на даний час активно проводяться заходи з технічної рекультивації полігону.

Зустріч приурочено до Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища, який традиційно відзначають щороку 5 червня. Цьогоріч 30 травня минуло 7 років від дня трагедії – коли під час гасіння пожежі, що виникла у 2016 році на полігоні, частина сміттєзвалища обвалилася. Тоді загинули четверо осіб.

Полігон твердих побутових відходів для м. Львова офіційно було організовано ще в 1959  році. До 1991 року полігон був в підпорядкуванні транспортної фірми «Спецкомунтранс». З 1991 року полігон перейшов в підпорядкування ЛКП «Збиранка», що надавало послуги з вивезення та захоронення побутових та виробничих відходів на полігон ТПВ з житлово-комунальних та промислових об’єктів, які знаходяться у межах м. Львова.

Слід зазначити, що підприємство належало до переліку 100 об’єктів, які є найбільшими забруднювачами довкілля в Україні. Відтак, відновлення полігону у Великих Грибовичах входить до комплексного плану вирішення проблеми з відходами у Львові.

Про етапи рекультивації, про результати, яких вдалося досягнути, розповів під час зустрічі керівник ЛКП «Зелене місто». Наразі ще тривають роботи, під час яких тіло звалища виположують та накривають спеціальним технологічним захисним екраном. Це дозволить унеможливити потрапляння опадів всередину, а відтак – подальше утворення фільтратів. Після накриття захисним шаром полігон засипатимуть родючим шаром. Надалі передбачається біологічна рекультивація, яка включатиме в себе висадження зелених насаджень. У результаті полігон у Грибовичах буде виглядати як великий сквер.

Нещодавно у травні на Грибовицькому полігоні запустили сучасну біогазові електростанцію, яка за своєю потужністю дозволить забезпечити “зеленою” енергією більше 700 сімей.





ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці