Експерти обговорили ключові питання у проведенні розрахунків збитків, заподіяних довкіллю внаслідок російської агресії

Начальник Інспекції Роман Дасюк провів робочу зустріч, в рамках якої обговорено актуальні питання наслідків для довкілля, спричинених нанесенням військами російської федерації ракетних ударів по об’єктах на території Львівської області.

Обговорення проведено із групою експертів, яку очолила Світлана Берзіна - голова Громадської ради при Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України, а також за участю директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Русланом Гречаником.

Роман Дасюк зазначив, що спеціалістами Інспекції задокументовано факти впливу на довкілля, зокрема, зафіксовано засмічення земельних ресурсів, проведено відбір проб грунту для проведення лабораторних досліджень на предмет забруднення. Звернув увагу, що розмір заподіяних збитків залежить від середньої нормативно-грошової оцінки землі.

Учасники зустрічі зупинилися на деяких питаннях застосування методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства України. Світлана Берзіна відмітила, що Міндовкілля напрацьовує нові методики з обрахування збитків для довкілля від воєнних дій.

Важливо акцентувати увагу на відповідному документуванні, аналізі та визначенні обсягів нанесеної діями російських військ екологічної шкоди, адже на основі цих документів  Україна вимагатиме у міжнародних судах відшкодування збитків, завданих навколишньому середовищу війною.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці