Результати планової перевірки ПрАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал»

Державною екологічною інспекцією у Львівській області проведено планову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства ПрАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал».

Під час проведення планової перевірки державними інспекторами виявлено наступні порушення:

         - експлуатація хвостосховища здійснюється з порушенням затвердженої документації;

         - не проведено чистку і ремонт усіх спостережних свердловин на шахтних полях рудників № 1 і № 2;

         - не забезпечено постійне перехоплення фільтрату мірабіліту з відвалу Західний-біс;

        - не налагоджено проведення хімічних аналізів розсолів хвостосховища і породних відвалів на вміст сірководню, кадмію, стронцію, марганцю, а також свинцю, нікелю, цирконію, молібдену, літію;

        - не відновлено знищену реперну мережу станцій до параметрів, передбачених затвердженими програмами спостережень;

        - не припинено скид забруднених вод з Вассерштольні у притоку річки Солониця;

        - не забезпечено будівництво ІІ секції гідроперемички 99-вент;

        - допускається скид зворотних вод з Випуску № 1 та Випуску № 2 з перевищенням встановлених нормативів ГДС;

- не ведеться первинний поточний облік кількості, типу і складу відходів, що утворюються підприємством, збираються, перевозяться, зберігаються, обробляються, утилізуються, знешкоджуються та видаляються;

         - допускається змішування відходів ПЕТ-пляшки з ТПВ;

         - не здійснюється контроль за якістю поверхневих вод річки Солониця у контрольних створах;

          - під час натурного обстеження 01.02.2022р. встановлено, що фільтрат мірабіліту з відвалу Західний Біс скидається у гідрографічну мережу річки Вишниці. Спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції проведено відбір проб вод для проведення лабораторних досліджень; згідно Протоколу вимірювань показників складу та властивостей вод виявлено перевищення фонових концентрацій забруднюючих речовин у воді річки Вишниці;

         - спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Львівській області також проведено відбір проб вод, що скидаються ПрАТ «СГХП «Полімінерал» Випуском № 1 та Випуском № 2 у струмок без назви, лабораторні дослідження тривають.

ПрАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал» надано протоколи проведення аналізу стічних вод, проведені лабораторією ТОВ «Трускавецькі лікувальні води»: Протокол проведення аналізу стічних вод б/н від 18.11.2021р. рудник №1 (Випуск №1), Протокол проведення аналізу стічних вод б/н від 18.11.2021р. рудник №2 (Випуск №2). Проаналізувавши вищевказані протоколи вимірювань показників складу та властивостей вод, проведені спеціалістами відділу інструментально – лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Львівській області, що скидаються з проммайданчика Рудника №1 (Випуск №1) та проммайданчика Рудника 2 (Випуск №2), а також протоколи проведення аналізу стічних вод, що скидаються Випуском №1, Випуском №2 проведені лабораторією ТОВ «Трускавецькі лікувальні води» встановлено, що скид дощових стоків у струмок без назви (басейн річки Солониця) з Випуску №1 та Випуску №2 здійснюється з перевищенням встановлених лімітів скидання забруднюючих речовин нормативів ГДС (№179/ЛВ/49д-20), що призвело до забруднення поверхневих вод струмка без назви (басейн річки Солониця).

Вищенаведене є порушенням вимог статтей 44, 70, 95, 110 Водного кодексу України; статтей 17, 33, 34 Закону України «Про відходи»; статтей 11, 12 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»; статтей 20-2, 68 Закону України про «Охорону навколишнього природного середовища». 

За результатами проведеної перевірки відповідальних осіб підприємства притягнуто до адмінвідповідальності за статтями 188-5, 82-1, 82-4, ч. І ст. 59, ч. І ст. 60 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За скид зворотних вод з перевищенням встановлених нормативів ГДС у дозволі на спецводокористування підприємству нараховуються збитки. Крім цього, підприємству надано припис про усунення виявлених порушень природоохоронного законодавства, обов’язковий до виконання. 

При цьому, в ході проведення перевірки встановлено, що неподалік територій,  що перебувають у користуванні підприємства наявні два карстоутворення № 27 площею 3,9958 га (периметр 726,52м), що утворене 30.09.2017р. та карстоутворення № 30, площею 1,6907 га (периметр 516,2м), утворене 15.03.2020р. Відповідно до координат вищевказаних карстоутворень, дані деградовані землі розташовані на території Дрогобицької міської ради (колишньої Болехівської сільскої ради) Дрогобицького району на землях запасу міської ради, які відповідно до даних загальнодоступної публічної кадастрової карти не перебувають у власності чи користуванні (земельні ділянки під карстоутвореннями  не сформовані).

Згідно статті 171 Земельного кодексу України до деградованих земель відносяться земельні ділянки, поверхня яких порушена внаслідок землетрусу, зсувів, карстоутворення, повеней, добування корисних копалин тощо. Відповідно до статті 172 цього ж кодексу консервації підлягають деградовані і малопродуктивні землі, господарське використання яких є екологічно небезпечним та економічно неефективним тощо.

Відповідно до Наказу Мінагрополітики від 26.04.2013р. № 283 «Про затвердження консервації земель», зареєстрованого у Мін’юсті 24 травня 2013р. за № 810/23342, затверджено порядок консервації земель, який поширюється на органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які передають земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність або користування відповідно до повноважень, а також на власників земельних ділянок та землекористувачів.

Враховуючи вищезазначене, керуючись вимогами Земельного кодексу України та Наказу Мінагрополітики від 26.04.2013р. № 283 «Про затвердження консервації земель» Державною екологічною інспекцією у Львівській області скеровано листи в Дрогобицьку міську раду та Дрогобицьку районну державну адміністрацію про вищевказані факти для врахування в роботі, прийняття управлінських рішень, в тому числі стосовно ініціювання проведення робіт щодо консервації вищевказаних земель.         

Не менш небезпечними з екологічної точки зору залишаються питання утилізація розсолів з хвостосховища.

З метою запобігання виникненню аварійної ситуації на хвостосховищі підприємство проводило заходи зі зниження рівня розсолів (зменшення навантаження на тіло дамби), розсоли з хвостосховища перекачувались у підземні пустоти рудника № 2, що було складовою комплексу природоохоронних заходів по запобіганню просідання земної поверхні на шахтному полі рудника № 2, згідно розробленого Інститутом гірничо-хімічної промисловості ВАТ «Гірхімпром» «Комплексного проекту консервації рудника № 2 і рекультивації порушених земель». Станом на 01 лютого 2022 року всі відпрацьовані і задокументовані гірничі виробки рудника № 2 Стебницького гірничо-хімічного підприємства «Полімінерал» заповнені розсолами. Об′єм рідкої фази секції № 1 складає 0,138 млн. куб.м, об′єм твердих частин складає 8,290 млн. куб.м; об′єм рідкої фази секції № 2 складає 2,901 млн. куб.м, об′єм твердих частин складає 1,60 млн. куб.м. Рівень розсолів на хвостосховищі підприємства зафіксований на позначці: секція № 1 – 311,70 м (допустимий 312,0 м); секція № 2 – 303,91 м (допустимий 304.0 м).

Про результати перевірки та ситуацію, яка виникла в зоні діяльності ПрАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал», Інспекція повідомила Львівську облдержадміністрацію, Державну екологічну інспекцію України, Дрогобицьку міську раду та Дрогобицьку районну державну адміністрацію.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці