Інспекцією виявлено незаконний забір ПГС з прибережної захисної смуги річки Дністер

Працівниками Інспекції в рамках розгляду звернення громадянина проведено позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства ТзОВ «Гідробуд-М» щодо достовірності факту забору піщано-гравійної суміші з прибережної захисної смуги річки Дністер, поблизу села Задністря, Ралівської ТГ, Самбірського району Львівської області. 

В ході проведення перевірки державними інспекторами встановлено, що у період з жовтня по грудень 2021 року підприємство здійснювало роботи на об`єкті «Захист села Ралівка, Задністря від затоплення паводковими водами річки Дністер, Самбірського району» відповідно до Додаткової угоди № 5 до Договору №174/06-2018 від 14.12.2018 року, укладеного з Басейновим управлінням водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну.

У період 17 листопада 2021 року посадова особа підприємства (майстер) здійснив самовільний забір піщано-гравійної суміші з прибережної смуги річки Дністер екскаватором марки JCB JS145 на вантажні автомобілі для цілей, не пов’язаних з роботами по захисту від затоплення паводковими водами, що є порушенням Правил державної власності на надра та статей 16, 19, 65 Кодексу України «Про надра». З пояснень директора ТзОВ «Гідробуд-М» майстер здійснив забір піщано-гравійної суміші екскаватором на вантажні автомобілі, які не є у власності або користуванні їхнього підприємства та без його відома.

На порушника складено протокол відповідно до статті 47 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Матеріали перевірки в порядку статтей 214, 240 Кримінально-процесуального кодексу України скеровано в слідчий відділ Самбірського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області для прийняття відповідного рішення.

Крім цього, працівниками Інспекції розраховується розмір шкоди за самовільне користування надрами відповідно до Методики визначення розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного користування надрами.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці