Інспекція встановлює факти забруднення річки Зубра

На розгляді Державної екологічної інспекції у Львівській області перебувають численні звернення громадян стосовно забруднення річки Зубра.

В межах їх розгляду 06.09.2024 року працівниками Інспекції, в присутності представників органів місцевого самоврядування проведено комісійне обстеження русла річки Зубра на ділянках Львівської та Солонківської територіальних громад.

За результатами проведених обстежень державними інспекторами виявлено наступне:

· вода у річці Зубра на території Львівської ТГ (район ринку «Шувар») мутна,  темного кольору, зі стійким запахом каналізаційних стоків;

·  вода у річці Зубра на території Солонківської ТГ: на межі Львів-Зубра - темно-сірого кольору, в кінці с. Зубра - світло сірого кольору, в с. Жирівка -молочного кольору, всюди мутна та з стійким запахом каналізаційних стоків.


Працівниками інструментально-лабораторного контролю Інспекції було відібрано проби води з річки Зубра у всіх місцях обстеження.

Згідно отриманих результатів аналізів води виявлено перевищення вмісту азоту амонійного, фосфатів, біохімічного та хімічного споживання кисню, заліза загального та аніонних СПАР. Найбільше забруднення річки спостерігається в місці витоку із бетонного колектора (перехрестя вулиць Г. Хоткевича та Чукаріна у м. Львові).

Згодом, 12.09.2024 року з метою моніторингу стану води працівниками Інспекції повторно відібрано проби води з річки Зубра. Проводяться лабораторні дослідження.

З метою вжиття заходів реагування та встановлення винних осіб, протоколи вищезазначених відібраних проб води скеровано в правоохоронні органи.

Крім цього, скеровано лист до Львівської міської ради з вимогою вжити термінових та вичерпних заходів для усунення забруднення річки Зубра та недопущення порушень природоохоронного законодавства  в майбутньому.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці