Результати проведення планових перевірок Миколаївської міської ради та Тростянецької сільської ради

Працівниками Інспекції в межах наданих повноважень проведені планові перевірки в частині здійснення Миколаївською міською радою (територіальною громадою) та Тростянецькою сільською радою (територіальною громадою) делегованих повноважень органів виконавчої влади у сфері дотримання законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

В ході проведення перевірки працівниками Інспекції в присутності посадових осіб та депутатів Миколаївської міської ради, Тростянецької сільської ради, представників Стрийської районної державної адміністрації Львівської області, Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну, департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації, правоохоронних органів, представників КСТ «Цементник» представника орендаря та власника земельних ділянок здійснено комісійні обстеження прибережної захисної смуги водного об’єкту «Задорожне» на території Миколаївської міської ради (територіальної громади), Тростянецької сільської ради (територіальної громади) Стрийського району щодо можливих порушень вимог природоохоронного законодавства при здійсненні господарської та іншої діяльності, можливого самовільного зайняття земельних ділянок, забезпечення дотримання прав громадян при користуванні водним об’єктом «Задорожне» та землями навколо вказаного об’єкту.

За результатами комісійних обстежень вбачаються факти самовільного зайняття земельних ділянок та порушення використання земель в межах прибережної захисної смуги водного об’єкту «Задорожне». На час проведення комісійних обстежень осіб, що здійснили самовільне зайняття земельних ділянок та порушили режим використання земель в межах прибережної захисної смуги водойми «Задорожне» на території Тростянецької територіальної громади, встановити не вдалося. Також вбачається, що декілька земельних ділянок надані у приватну власність з порушенням вимог Водного та Земельного кодексів України.

За результатами проведених планових перевірок Миколаївській міській раді та Тростянецькій сільській раді з метою усунення порушень вимог природоохоронного законодавства надано вимоги щодо виконання делегованих повноважень органами виконавчої влади у сфері дотримання законодавства про охорону навколишнього природного середовища, зокрема: вжиття заходів з паспортизації водних об’єктів на підконтрольних територіях, в тому числі водойми «Задорожне»; встановлення та затвердження правил загального користування водними об’єктами на підконтрольних територіях; розроблення проектів землеустрою щодо встановлення та винесення в натуру (на місцевості) прибережних захисних смуг водних об’єктів, які знаходяться на території Миколаївської міської ради та Тростянецької сільської ради; забезпечення здійснення в межах повноважень державного контролю за використанням та охороною земель на підконтрольних території з накладенням адміністративних стягнень та виданих приписів.

Враховуючи вищенаведене, Інспекцією відповідно до наданих повноважень скеровано в порядку ст. 214 КПК України зазначене інформацію для використанні в роботі, вжиття відповідних заходів у межах повноважень та прийняття управлінських рішень, в тому числі в рамках КПК України у ВП № 2 Стрийського районного управління поліції ГУНП у Львівській області, Стрийську окружну прокуратуру, Спеціалізовану екологічну прокуратуру Львівської обласної прокуратури.

Одночасно повідомляємо, що відповідно до вимог ст. 88 Водного кодексу України та ст. 60 Земельного кодексу України передбачено, що громадянам забезпечується безперешкодний та безоплатний доступ до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжної зони, до берегів річок, водойм та островів для загального водокористування. Обмеження доступу громадян у будь-який спосіб (у тому числі шляхом влаштування огорож або інших конструкцій) до узбережжя водних об’єктів на земельних ділянках прибережних захисних смуг, що перебувають у користуванні юридичних або фізичних осіб, а також справляння за нього плати є підставою для припинення права користування земельними ділянками прибережних захисних смуг за рішенням суду. Ст. 10 Водного кодексу України визначено, що до відання сільських, селищних, міських та районних у містах рад у галузі регулювання водних відносин на їх території належить встановлення правил загального користування водними об’єктами в порядку, визначеному ст. 47 Водного кодексу України.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці