Осіннє спалювання сухої рослинності: небезпека для природи і здоров'я

      Щороку, з настанням осінніх місяців, стикаємось з серйозною екологічною проблемою — масовим спалюванням сухої рослинності та стерні. Ця практика завдає величезної шкоди навколишньому середовищу, здоров'ю людей і порушує законодавство України. Державна екологічна інспекція у Львівській області нагадує про важливість дотримання заборони на спалювання сухої рослинності та закликає громадян до відповідального ставлення до довкілля.

       З метою недопущення та попередження спалювання сухої рослинності або її залишків на території Львівської області, Інспекція, спільно із представниками Головного управління ДСНС України у Львівській області, Головного управління Національної поліції у Львівській області та Управління патрульної поліції у Львівській області, проводять рейдові перевірки на території області, до яких залучаються громадські інспектори з охорони довкілля.

     Для більш дієвого контролю на території адміністративних районів, до таких заходів залучаються  представники територіальних громад. Також, у цьому напрямку, важливою є активна участь органів місцевого самоврядування, оскільки саме орган місцевого самоврядування має можливість швидко реагувати на такі випадки та більше шансів  встановити особу порушника (безпосереднє затримання порушника на місці вчинення порушення, наявність  відомостей про власника земельної ділянки, оскільки в переважній більшості, порушення вчиняються місцевими мешканцями).

 

     Законодавство та відповідальність

     Спалювання сухої рослинності та стерні категорично заборонено законодавством України. Згідно зі статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення цієї заборони карається штрафом. Для громадян розмір штрафу становить від 3 060 до 6 120 гривень, для посадових осіб — від 15 300 до 21 420 гривень. А за порушення вимог пожежної безпеки в лісах штраф становить від 1530 до 15300 грн .

    З березня 2022 року, також внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності. Під час воєнного стану підпали становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань рятувальників, військових та правоохоронців і знижують обороноздатність країни. Такі дії розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Альтернативи спалюванню

     Існують ефективні та екологічно безпечні альтернативи спалюванню сухої рослинності. Компостування органічних відходів дозволяє зберегти родючість ґрунтів та уникнути забруднення повітря. Переробка листя та стерні може стати цінним ресурсом для добрив або мульчі, яка захищає ґрунт від ерозії та зберігає вологу. Пам'ятайте, що навіть один випадок спалювання може призвести до незворотних наслідків для екосистеми.

Державна екологічна інспекція Львівської області закликає всіх громадян пам’ятати про важливість збереження нашого довкілля та дотримуватися правил пожежної безпеки. Разом ми можемо забезпечити чисте повітря, родючі ґрунти та безпечне майбутнє для наших дітей.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці