Збережи ялинку!

Незмінним символом різдвяно-новорічних свят є ялинка. Традиція ставити живі ялинки у кожній хаті призводить до масової вирубки цих чудових дерев, які приносять велику та незамінну користь не тільки людині, а й планеті в цілому.

Незважаючи на застереження щодо адміністративної відповідальності за самовільне знищення лісових красунь, дехто й надалі не проявляє розуміння, продовжуючи наносити природі шкоду.

Під час періоду заготівлі дерев хвойних порід в передноворічний період розроблений план спільних заходів щодо посилення запобігання здійснення правопорушень під час періоду заготівлі дерев хвойних порід в період різдвяних свят. Інспекцією спільно з Західним міжрегіональним управлінням лісового та мисливського господарства, Управлінням патрульної поліції, Головним управлінням Національної поліції та лісокористувачами лісових підприємств області проводяться рейдові виїзди в місця можливої заготівлі новорічних ялинок та в місця їх реалізації на території Львівського, Червоноградського, Самбірського, Стрийського районів.

Інспекція проводить роз’яснювальну роботу серед місцевих громад Львівської області щодо попередження порушень при заготівлі та реалізації новорічних ялинок. Відповідно до статті 33 Лісового кодексу України сільські, селищні та міські ради беруть участь у здійсненні заходів щодо охорони і захисту лісів, а також забезпечують дотримання правилі норм використання лісових ресурсів у межах лісів комунальної власності, не наданих у користування. Відповідно до статті 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до делегованих повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить здійснення контролю за додержанням природоохоронного законодавства, використання і охороною природних ресурсів загальнодержавного та місцевого значення, відтворенням лісів.

Інспекція наголошує, що штрафи за незаконну рубку хвойних насаджень суттєво зросли. Відповідно до ст.65 КУпАП незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка тягнуть за собою накладення штрафу:

·        на громадян від 510 до 1 020 грн.;

·        на посадових осіб від 2 550 до 5 100 грн.,

в захисних лісових насадженнях згідно ст.65¹ КУпАП сума штрафу становить:

·        на громадян від 510 до 765 грн.;

·        на посадових осіб від 1 020 до 1 530 грн.

Також, за самовільну порубку хвойних насаджень розраховується шкода заподіяна лісу, яка відповідно становить діаметром пня дерева:

• до 10 см – 758,76 грн 

• 10,1 – 18 см – 3432,48 грн

За незаконну порубку дерев в межах населених пунктів адміністративна відповідальність передбачено статтею 153 КУпАП на суми штрафів на громадян до 510 грн, на посадових осіб до 850 грн. Відповідно сума збитків, яку доведеться відшкодувати за кожне самовільно видалене хвойне насадження, в залежності від діаметру дерева у корі біля шийки кореня, буде наступною - в межах населених пунктів за дерево діаметром пня:

• до 6 см – 800 грн.

• від 6,1 – 10 см – 1152 грн.

• від 10,1 до 14 см – 1500 грн.

Одночасно інформуємо про те, що за незаконну рубку дерев, а саме хвойних насаджень в межах територій природно-заповідного фонду, розрахунки розміру завданої шкоди суттєво зросли - за незаконну порубку хвойного дерева до 10 см доведеться сплатити 8621 гривень. Крім того, передбачено і кримінальну відповідальність.

Спільно з правоохоронцями проведено рейди по місцях продажу новорічних ялинок у містах Львів та Червоноград.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці