Пам’ятка державним службовцям Державної екологічної інспекції у Львівській області «Відновлено декларування та функції НАЗК з перевірки декларацій»

12 жовтня 2023 року, яким відновлено  декларування та функції НАЗК. Детально про основні положення Закону, як вони вплинуть на декларантів, терміни кампаній декларування, відкриття публічного доступу до Єдиного державного реєстру декларацій (далі – Реєстр) з урахуванням безпекових аспектів для декларантів. 

Дуже важливо зафіксувати дату набрання чинності Законом, адже саме від неї відраховуються всі строки, пов’язані з відновленням декларування.

Щорічні декларації за 2021-2022 роки необхідно подати до 31 січня 2024 року, а за 2023 рік – уже у звичний для всіх декларантів строк – до 31 березня 2024 року включно.

Представники НАЗК розповіли про безпекові аспекти та про те, чи потрібно декларуватися військовим. 

Для низки осіб відтерміновано обов’язок подачі декларацій – їм потрібно буде це зробити не пізніше 90 днів після зміни умов, які надають право на відтермінування. Насамперед йдеться про військових, причетних до оборони країни, осіб, які перебувають на окупованих територіях або де ведуться активні бойові дії, тих, хто перебуває на лікуванні внаслідок поранення тощо. Відтермінування стосується також членів сімей зазначених осіб. Змінами умов, за яких відтермінування може бути завершено є завершення воєнного стану, звільнення зі служби, виїзд з окупованих територій, зони бойових дій тощо. Конкретний перелік осіб та умов – визначено у Законі. Але і тут є винятки: декларації все ж доведеться подати особам, які проходять військову службу на посадах міністрів, керівників ЦОВВ, місцевих органів влади, на посадах в апаратах міністерств, ВЛК, ТЦК, беруть участь у за купівлях в сфері оборони або відряджені на такі посади”

НАЗК відкриє публічний доступ до Реєстру 10 грудня 2023 року з урахуванням безпекових заходів. Саме тоді журналісти та активісти отримають доступ до даних посадовців та зможуть допомогти правоохоронним органам та НАЗК швидше виявити тих осіб, які незаконно збагатилися під час війни. 

Розроблено механізм, який дозволить вилучити декларації певних категорій осіб з публічного доступу до відкриття Реєстру задля їхньої безпеки. Для цього керівники державних органів та органів місцевого самоврядування мають направити до НАЗК перелік таких декларантів. Декларантам та членам їх сімей особисто звертатися до НАЗК не потрібно, питання внесення декларанта у список вирішується виключно його чинним керівником (колишнім керівником декларанта – у разі звільнення)”.

НАЗК звернулася до декларантів із проханням ретельно підготуватися до заповнення декларації, адже за новим Законом, декларант матиме можливість лише одноразово подати виправлену декларацію протягом 30 днів після її подання. 

Чиї декларації підлягають вилученню з Реєстру?

1.     військовослужбовців (крім, зазначених у п.п. 1-4 ч. 7 ст. 45 Закону);

2.     поліцейських поліції особливого призначення, які під час дії воєнного стану залучені до ведення бойових дій у порядку, визначеному ст. 24 Закону України «Про Національну поліцію» (крім, зазначених у п.п. 1-5 ч. 7 ст. 45 Закону);

3.     осіб, які належать до кадрового складу розвідувальних органів України та/або займають посади, перебування на яких пов’язане з державною таємницею у зв’язку з безпосереднім здійсненням такими особами оперативно-розшукової, контррозвідувальної, розвідувальної діяльності, а також осіб, які претендують на зайняття таких посад, та осіб, які припинили діяльність;

4.     суб’єктів декларування, які для виконання службових повноважень на постійній основі перебувають на територіях, на яких ведуться активні бойові дії;

5.     суб’єктів декларування, які перебувають на тимчасово окупованих територіях;

6.     суб’єктів декларування, які беруть участь в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у складі національних контингентів або національного персоналу в інших країнах;

7.     полонених, інтернованих;

8.     суб’єктів декларування, які внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаного з виконанням службових повноважень чи військової служби перебувають на лікуванні та/або реабілітації;

9.     суб’єктів декларування, які є членами сім’ї зазначених вище осіб.

Буде вилучено з відкритого доступу всі наявні у Реєстрі документи, подані вищезазначеними особами, а саме: декларації та повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, подані за всі періоди.

З початком повномасштабного вторгнення всі ми живемо в постійному стресі, хтось втратив документи та майно, але це не завадило дуже багатьом декларантам добровільно подати декларації – це понад 742 тисячі декларацій.  Ці декларанти  мають можливість виправити ці декларації (ред.: подані з 24 лютого 2022 року до 11 жовтня 2023 року включно). Для цього необхідно протягом 14 днів, тобто не пізніше 25 жовтня 2023 року, звернутись до НАЗК з листом у довільній формі, в якому зазначити яку або які декларації є потреба виправити і вказати дату їх подання. Далі ви отримаєте відповідне повідомлення у своєму персональному електронному кабінеті Реєстру та зможете подати виправлену декларацію протягом 30 днів, проте лише один раз.

 

Відновлення декларування: які декларації необхідно подати?

Декларування посадовців – один з найефективніших інструментів запобігання корупції у публічному секторі. Завдяки йому кожен громадянин може дізнатися про статки посадовців, а Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) проконтролювати, чи відповідають їхні витрати законним доходам.

Наразі інформуємо про перелік тих декларацій, які службовцям необхідно подати.  Отже, за загальним правилом до 31 січня 2024 року публічні службовці повинні подати:

·         щорічні декларації (з будь-якою позначкою) за 2021-2022 звітні періоди;

·         декларацію при звільненні за 2022-2023 роки (якщо обов’язок подання декларації настав до 11.10.2023 включно);

·         декларацію кандидата на посаду за 2021 та 2022 звітні періоди (якщо кінцевий строк їх подання настав у період з 24.02.2022 по 11.10.2023 включно).

Важливо! Якщо у декларанта існує обов’язок подати декларацію кандидата на посаду та щорічну декларацію (з будь-якою позначкою) за один і той самий звітний період, то у випадку подання першою щорічної декларації за відповідний звітний період, декларація кандидата на посаду за цей період не подається. Це зазначено в положеннях п.п. 3 п. 2 розд. ІІ Порядку № 449/21 від 23.07.2021.

Станом на зараз це може стосуватись кандидатських декларацій за 2021 – 2022 роки, але точно не стосуватиметься таких декларацій за 2023 рік.  

·         Наприклад, особа стала суб’єктом декларування в період з 01.01.2023 до 31.03.2023 включно. Якби декларування не було призупинено, вона перед призначенням подала б кандидатську декларацію за 2022 рік, а до 31.03.2023 включно – також щорічну декларацію, теж за 2022 рік.  Після відновлення декларування (12.10.2023) всі, хто у 2022-2023 роках не подав декларації, зобов’язані подати їх не пізніше 31.01.2024. Однак з огляду на вищезазначене положення Порядку № 449/21 такий новопризначений декларант може подати лише щорічну декларацію за 2022 рік і не подавати кандидатську за такий самий звітний період.  

Варто пам’ятати, що у випадку переведення суб’єкта декларування на іншу посаду декларація при звільненні не подається. Звільнення за переведенням або у разі, якщо особа стала переможцем конкурсу і через це звільнилася з посади в одному органі й упродовж 30 календарних днів прийнята на посаду, яка також вимагає подання декларації, не вважається припиненням діяльності. У таких ситуаціях обов’язку подати декларацію при звільненні немає.

Важливо! Якщо ви звільнилися після набрання чинності законом, тобто з 12 жовтня 2023 року або пізніше, то ви маєте подати декларацію при звільненні протягом 30 календарних днів з дня припинення відповідної діяльності.

Крім того, з 1 січня до 31 березня 2024 включно публічні службовці (крім тих, які мають право на відтермінування) повинні подати щорічні декларації за 2023 звітний період.

Декларування: що змінилося при повідомленні про суттєві зміни в майновому стані?

Для декларантів повернувся обов’язок подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані (далі – ПСЗ) разом із відновленням декларування. Втім, є деякі особливості.

За загальним правилом ПСЗ, підстави для подання якого виникли з 12 жовтня 2023 року, подається протягом 10 днів з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення разового видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року (далі – ПМ) (134 200 грн у 2023 році).

В той же час, Закон звільняє всіх суб’єктів декларування від обов’язку подання ПСЗ, підстави для подання яких виникли в період з 24.02.2022 до 11.10.2023 включно. Тобто якщо декларант придбав дороговартісне майно (наприклад, нерухомість), отримав дохід чи здійснив інші разові видатки розміром понад 50 ПМ, у вищезазначений період, то йому не потрібно подавати ПСЗ.

Також ПСЗ не подається декларантами, які під час повномасштабної війни (до моменту скасування або припинення дії воєнного стану) займаються волонтерською діяльністю, що підпадає під дію пункту 2-3 розділу XIII “Прикінцеві положення” Закону. 

Наприклад, якщо в період дії воєнного стану декларанту, який збирав/збирає кошти на підтримку ЗСУ, одноразово надходили кошти, розмір яких перевищував 50 ПМ і які в подальшому в повному обсязі були передані ним на підтримку ЗСУ (за наявності підтвердження використання коштів), то про такі надходження особа не подає ПСЗ.

Крім того, додаткові підстави для звільнення від подання ПСЗ мають окремі категорії декларантів:

·         військовослужбовці та поліцейські поліції особливого призначення, які під час дії воєнного стану залучені до ведення бойових дій (крім військових топпосадовців, військових ТЦК СП, ВЛК, ЛКК, військових, які залучені до державних закупівель в оборонній сфері тощо);

·         особи, які для здійснення службових повноважень на постійній основі перебувають на територіях, на яких ведуться активні бойові дії;

·         особи, які перебувають на тимчасово окупованих територіях;

·         полонені, інтерновані тощо;

·         члени сімей зазначених категорій декларантів. 

Вищезазначені декларанти не подають ПСЗ, якщо вони отримали дохід, здійснили видаток або придбали майна вартістю 50 ПМ і більше в період  з 24 лютого 2022 року до настання їх спеціального строку. Йдеться про завершення воєнного стану, звільнення зі служби, виїзд з окупованих територій, зони бойових дій тощо. Для кожної особи цей строк є індивідуальним і визначений в ч.ч. 7 – 14 ст. 45 Закону України “Про запобігання корупції”. Уже починаючи з наступного дня після настання цього спеціального строку декларант подає ПСЗ за загальними правилами, тобто протягом 10 днів з моменту виникнення підстави для такого подання.

Відновлено спеціальні перевірки: що змінилося?

Спеціальні перевірки здійснюються для забезпечення несумісності корупційних практик та публічної служби і, як наслідок, не допуску до посад осіб, які мають активи, що не підтверджені законними доходами, які подали недостовірні документи для призначення, співпрацюють із ворогом тощо. Для керівників всіх рівнів та платників податків важливим є недопущення недоброчесних осіб до посад для того, щоб не розслідувати результати їх роботи та звільняти.

З березня 2022 року спецперевірки були зупинені. Одночасно з набранням чинності Законом про відновлення декларування 12 жовтня 2023 року їх відновлено.

Відтепер:

·         особи, призначені на посади у період дії воєнного стану, для проведення спеціальної перевірки мають подати усі необхідні документи не пізніше 31 січня 2024 року (рекомендуємо не зволікати з їх здійсненням, адже у разі її непроведення у цей строк особа підлягає звільненню з посади);

·         особи, призначені на посади у період дії воєнного стану, у разі виконання ними завдань в інтересах національної безпеки і оборони України, безпосередньої участі у бойових діях чи перебування в районі воєнних дій, повинні подати декларацію і необхідні документи протягом 90 календарних днів з дня припинення обставин, визначених ч. 7 ст. 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»;

·         щодо осіб, яких було призначено у період дії воєнного стану та звільнено до набрання чинності Законом, спеціальна перевірка не проводиться.

Спецперевірки осіб, призначених у період дії воєнного стану (якщо такі перевірки не проводилися), здійснюються, починаючи з 12 жовтня 2023 року, в залежності від наявності декларації особи в Реєстрі та відповідних документів. Граничним строком проведення спецперевірки є 1 березня 2024 року.

Зауважимо, що спеціальна перевірка здійснюється НАЗК для з’ясування достовірності відомостей, зазначених особою у декларації за минулий рік. Минулим вважається рік, що передував даті надання особою згоди на проведення такої перевірки. Наприклад, якщо згоду на проведення спецперевірки надано 30 грудня 2023, то перевірці підлягає декларація за 2022 рік. Якщо ж згоду на проведення спецперевірки особа надала 4 січня 2024 – перевірятиметься декларація за 2023 рік.

Звертаємо увагу на те, що особа, яка подає документи, необхідні для проведення спеціальної перевірки у період з 1 по 31 січня 2024 року, повинна подати також декларацію за 2023 рік.

Особи, які вчасно не подадуть декларацію та інші документи для проведення спеціальної перевірки або не пройдуть цю перевірку, підлягають звільненню з посади протягом трьох робочих днів з дня виникнення таких обставин.

Слід врахувати, що спеціальна перевірка проводиться стосовно претендентів на посаду, що передбачає відповідальне або особливо відповідальне становище та посаду з підвищеним корупційним ризиком. Перелік таких осіб визначено в ст. 56 ЗУ “Про запобігання корупції”.

Згода на проведення спеціальної перевірки подається разом із заявою на призначення. Не пізніше наступного робочого дня після її одержання установа, на посаду в якій особа претендує, має надіслати до компетентних органів запит про перевірку відомостей за формою, визначеною Порядком проведення спецперевірки

Зазначеним Порядком також передбачені нові вимоги щодо автобіографії та даних паспорту, які необхідно надати разом зі згодою на проведення перевірки. Рішення про призначення або про відмову у призначенні на посаду ухвалюється лише після проведення спеціальної перевірки.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці