Легше не допустити виникнення проблеми, ніж ліквідовувати її наслідки

Державна екологічна інспекція у Львівській області вкотре акцентує увагу на проблемі несанкціонованих сміттєзвалищ. Під час  проведення заходів із запобігання та виявлення адміністративних правопорушень фахівцями Інспекції виявляються непоодинокі випадки засмічення твердими побутовими відходами територій на околицях населених пунктів, лісосмуг, прилеглих територій, які знаходяться поруч із автодорогами. Часто повідомлення  про випадки порушень у даній сфері надходять на адресу Інспекції від заявників.

Саме стихійні сміттєзвалища є одними із основних джерел забруднення навколишнього середовища. Нерозважливі дії людини призводять до того, що узбіччя доріг, лісосмуги, поля обростають несанкціонованими звалищами будівельних та побутових відходів. Несанкціоновані сміттєзвалища є джерелом інтенсивного забруднення земель, атмосфери та підземних вод. Вплив на територію, умови землекористування і геологічне середовище проявляється у відчуженні земель, порушенні території, можливій активізації екзогенних процесів, зміні гідрогеологічних характеристик і умов поверхневого стоку, небезпеці розвитку ерозії, збільшенні навантажень на ґрунти, формуванні специфічних техногенних зон. Подальше утворення та стихійне виникнення сміттєзвалищ твердих побутових відходів без будівництва та облаштування спеціальних полігонів є незаконним та небезпечним.

Інспекція наголошує на необхідності дотримання власниками лісів, лісокористувачами, працівниками лісових господарств вимог природоохоронного законодавства, в тому числі вимог Лісового Кодексу України (ст. 74, 86, 105). Зокрема, не допускати засмічення лісів побутовими і промисловими відходами, здійснювати заходи щодо запобігання виникненню несанкціонованих складувань відходів на територіях лісового фонду, в тому числі на прилеглих територіях до відпочинкових зон, а найголовніше - не бути тими, хто безпосередньо створює такі «смітники» у лісі.

У разі фіксування правопорушення та встановлення винних осіб, Інспекцією будуть вживатися заходи щодо притягнення таких осіб до відповідальності.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці