Інспекція закликає бути відповідальними під час збирання врожаю та не завдавати шкоди довкіллю своїми необачними діями

Державна екологічна інспекція у Львівській області закликає дотримуватись правил пожежної безпеки під час жнив. Сезон збору врожаю – особливий пожежонебезпечний період, адже загрозу створюють спекотна погода, сухе збіжжя, енергонасичена хлібозбиральна техніка, а також людська недбалість та безвідповідальність. Найменша необережність у поводженні з вогнем поблизу хлібних ланів, кинутий недопалок, випалювання стерні тощо, можуть стати причиною пожежі, яка призведе до значної шкоди довкіллю та матеріальних втрат.

Інспекція наголошує на необхідності посилення уваги органів місцевого самоврядування до заходів, спрямованих на запобігання та протидію масовим підпалам залишків сухої рослинності та стерні, що можуть призвести до масштабних займань, та рекомендує в межах територіальних громад активно інформувати населення про небезпеку від спалювання сухої рослинності та її залишків, про недопущення спалювання сухої рослинності на сільськогосподарських угіддях, дотримання вимог пожежної безпеки, а також про передбачену законодавством України відповідальність за вчинення порушень.

 

І знову нагадуємо і про відповідальність, передбачену законодавством України:

  • за знищення або пошкодження рослинності зловмиснику загрожує штраф розміром від 3060 до 6120 гривень, а для посадових осіб — від 15 300 до 21 420 гривень.
  • за ті самі дії, вчинені на території заповідників, паліям загрожуватиме штраф у розмірі від 6120 до 12 240 гривень 

Крім цього, в умовах воєнного стану навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності та її залишків, додано до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю. Такі дії розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці