Оглянуто місце зберігання гудронів у Дрогобичі

Інспекцією проведено візуальне обстеження ще одного місця зберігання гудронів – територію проммайданчика ВАТ «Прикарпатбуд» у м. Дрогобич. Токсичні відходи тут поросли травою та зберігаються під відкритим небом, на бетонному покритті, за бетонною огорожею. Однак, навіть за таких умов, враховуючи терміни зберігання (а це понад 20 років), під впливом атмосферних опадів є загроза їх просочування, а відтак - забруднення грунту, поверхневих і підземних вод.

Нагадаємо, 16,9 тис. тонн нейтралізованих гудронних залишків були завезені з Угорщини на територію Львівської області упродовж 2002-2003 років Державним підприємством МВС України «Спецсервіс» з метою утилізації. Однак, упродовж вже двох десятиліть питання гудронів на Львівщині залишається не вирішеним.

Зважаючи на вимоги чинного законодавства, власник модифікатора ДП МВС України «Спецсервіс» повинен вжити заходи щодо забезпечення екологічно безпечного його зберігання та утилізації.

Крім цього, зберігання цих відходів на території України є грубим порушенням вимог Базельської конвенції і пункту 16 Положення про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією/видаленням, якими заборонено ввезення в Україну небезпечних відходів з метою їх зберігання чи захоронення.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці