Гудрони продовжують загрожувати довкіллю Львівщини. І не лише Львівщини…

Інспекцією проведено візуальне обстеження території Роздільського ДГХП «Сірка» - однієї із локацій, де дотепер зберігаються  гудрони – токсичні відходи,  які є речовинами другого класу небезпеки після радіоактивних відходів.

Умови зберігання гудронних залишків на території ДГХП «Сірка» не відповідають нормам екологічної безпеки, наявний негативний вплив їх небезпечних складників на природні ресурси в місцях їх зберігання.  І проблема є далеко не локальною – вона загрожує не лише селищу Розділ чи Львівській області, а й несе транскордонну загрозу. Відходи досі лежать під відкритим небом, на березі озера Глибоке. Саме озеро Глибоке є частиною рекреаційної зони річки Дністер, яка входить у десятку найбільших рік Європи. Басейни Дністра знаходяться в Україні та Молдові, прирічковими країнами є також Польща та Румунія. Відтак, якщо роздільські гудрони потрапляють у Дністер, то токсичні речовини можуть легко поширюватися і забруднювати європейські води.

При візуальному обстеженні спеціалістами Інспекції зафіксовано витоки гудронів на земельну ділянку з подальшим потраплянням в озеро Глибоке. В свою чергу, каналом, який проходить через територію Роздільського ДГХП «Сірка», вода з озера потрапляє у річку Дністер. З метою проведення досліджень на предмет забруднення, відібрано проби води з озера Глибоке та проби грунту.

Небезпечні речовини зберігаються тут вже 20 років, хоча були завезені з метою утилізації - у період 2001-2002 років на територію Львівської області Державним підприємством МВС України «Спецсервіс» імпортовано з Угорщини 16,9 тис. тонн нейтралізованих гудронних залишків, які упродовж 2002-2003 років були перероблені в модифікатор типу «МГ». Переробка гудронних залишків на модифікатор полягала у змішуванні цих відходів з фосфогіпсами, які накопичені на території ДГХП «Сірка».

За фактом ввезення ДП «Спецсервіс» на територію області з метою подальшого збуту небезпечних відходів Львівською міжрайонною природоохоронною прокуратурою було порушено кримінальну справу. У квітні 2010 року досудове слідство у даній кримінальній справі зупинено на підставі п.3 ст.206 КПК України.

Зокрема, термін дії договору оренди землі, на підставі якого модифікатор розміщується на території вказаного підприємства, закінчився ще у 2004р., однак ДП «Спецсервіс» досі не звільнив земельну ділянку від модифікатора.

У зв'язку із багаторічним розміщенням цих гудронів на відкритій поверхні, з врахуванням змін, які відбуваються в гудронних залишках, та відсутністю відповідних досліджень, їх якісний стан на даний час невідомий, що негативно позначається на екологічному стані навколишньої територій та природньому середовищі.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про відходи», власники відходів зобов’язані здійснювати організаційні, науково-технічні та технологічні заходи для максимальної утилізації відходів, реалізації чи передачі їх іншим підприємствам, установам та організаціям, що займаються збиранням, обробленням та утилізацією відходів, а також забезпечувати за власний рахунок екологічно обґрунтоване видалення тих відходів, що не підлягають утилізації та виконувати інші обов'язки, передбачені законодавством, щодо запобігання забрудненню навколишнього природного середовища відходами.

Згідно з ст. 34 цього ж закону суб'єкт господарської діяльності, у власності або у користуванні якого є хоча б один об'єкт поводження з небезпечними відходами, зобов'язаний: забезпечити запобігання забрудненню ними навколишнього природного середовища, а у разі виникнення такого забруднення - ліквідувати забруднення та його наслідки для навколишнього природного середовища та здоров'я людини; вживати заходів, направлених на запобігання аваріям, обмеження і ліквідацію їх наслідків та захист людей і навколишнього природного середовища від їх впливу; забезпечувати експлуатацію зазначених об'єктів з небезпечними  відходами з додержанням вимог природоохоронного законодавства.

Зважаючи на вимоги чинного законодавства, власник модифікатора ДП МВС України «Спецсервіс» повинен вжити заходи щодо забезпечення екологічно безпечного його зберігання та утилізації.

Крім цього, зберігання цих відходів на території України є грубим порушенням вимог Базельської конвенції і пункту 16 Положення про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією/видаленням, якими заборонено ввезення в Україну небезпечних відходів з метою їх зберігання чи захоронення.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці