Не спалюй! Не завдавай шкоди собі і довкіллю! Не наражай себе на великий штраф або позбавлення волі!

У зв’язку із наближенням потепління та підготовкою до Великодніх свят, громадяни приступили до прибирання власних осель, земельних ділянок та паїв. Багато із них практикують спалювати сміття, суху траву, опале листя, не усвідомлюючи яку шкоду можна спричинити природі, домівкам та власному життю.

Слід пам'ятати, що спалювання сміття чи сухої рослинності найбільше шкодить тим, хто його палить та вдихає цей дим. При згоранні сухої трави та опалого листя утворюється велика кількість отруйних хімічних речовин (пестицидів, радіонуклідів, бензопірену, шкідливого пилу, чадного газу), які осідають у дихальних органах людини, блокуючи постачання кисню до тканин та спричинюючи онкологічні захворювання. Викиди шкідливих речовин в атмосферу у великій кількості призводить до виникнення парникового ефекту і, як наслідок,  зміни клімату та глобального потепління.

Бездумне спалювання сміття чи сухої рослинності призводить до руйнації ґрунтового покрову, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми та зимуючі в листі корисні комахи. Крім мікроорганізмів, знищуються також й гнізда птахів, від пожежі гинуть практично всі тварини, що там живуть -  зайці, їжаки, плазуни, земноводні). Одні згорають – інші задихаються від диму.

Державна екологічна інспекція у Львівській області також наголошує та попереджає, що відповідно до статті 113 «Диверсія» Кримінального кодексу України за навмисний підпал під час воєнного стану порушнику загрожує не тільки адміністративний штраф в розмірі декілька тисяч гривень, а й позбавлення волі  від 10 до 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна! 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці