Позов Інспекції щодо стягнення 340 731 грн завданої довкіллю шкоди повністю задоволений

Рішенням Господарського суду Львівської області від 02.03.2023 року повністю задоволено позов Інспекції щодо стягнення 340 731 грн шкоди, заподіяної порушенням законодавства про охорону навколишнього середовища, вчиненого Регіональною філією «Львівська залізниця» АТ «Українська залізниця».

Так, 13 лютого 2020 року працівниками Державної екологічної інспекції у Львівській області спільно з головою Річківської сільської ради Жовківського району під час проведення держконтролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства виявлено факт самовільної зрізки зелених насаджень у кількості 233 шт. різних порід на землях, що належать АТ «Укрзалізниця». За результатами перевірки державними інспекторами було розраховано шкоду завдану державі внаслідок самовільної зрізки дерев, розмір якої становив 340 731 грн.

За даним фактом в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 статті 246 Кримінального кодексу України. Оскільки особу, яка вчинила правопорушення у ході досудового розслідування не встановлено, Інспекція, у звְ’язку з відсутністю коштів для сплати судового збору, направила листа до Жовківської окружної прокуратури з проханням звернутися до суду з позовом в інтересах держави в особі Рава–Руської міської ради Львівського району Львівської області та Державної екологічної інспекції у Львівській області до АТ «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Львівська залізниця» АТ «Українська залізниця», як до постійного лісокористувача, для стягнення даної заподіяної шкоди за вчинене правопорушення, а саме – не вчинення дій, направлених на забезпечення охорони і збереження лісу від незаконного вирубування на підвідомчій йому території земель лісового фонду та вчинення неправомірних дій, що призвели до незаконного вирубування 233 дерев.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці