Що охороняє ландшафтний заказник «Торфовище Білогорща»…

Продовжуємо обстежувати територію Львівщини з метою виявлення випадків порушення вимог природоохоронного законодавства та притягнення порушників до відповідальності. Прикро, що під час таких виїздів виявляємо вкрай обурливі випадки недбалого ставлення до середовища, яке нас оточує.

«Торфовище Білогорща» - ландшафтний заказник, розташований  у Залізничному районі міста Львова, при північних околицях мікрорайонів Білогорща і Левандівка, на землях Львівської міської ради та (частково) Зимноводівської сільської ради. Площа 92 га. Природній об’єкт, створений з метою збереження унікальних торфово-болотних природних комплексів у верхів'ях Білогірського потоку (права притока річки Зимна Вода) з найглибшим у регіоні заляганням покладів торфу. Водно-болотні угіддя підпадають під охорону також Рамсарської конвенції. Торфовище було пам’яткою природи ще у 1937 році. Кілька наукових досліджень за останні 15 років зафіксували тут червонокнижні, або захищені різними конвенціями, рослини та види тварин.  Через територію заказника проходить Головний європейський вододіл.

У світі такі території охороняються найдужче, бо запаси прісної води катастрофічно зникають.

Що ж бачимо у нас? Одразу після спеціального знаку при в’їзді на територію природоохоронного об’єкта – безладна дорога, засмічені узбіччя, локальні сміттєзвалища різних розмірів, де можна побачити побутове і будівельне сміття, пластик, шини. Складається враження, що це полігон відходів, а не заповідна територія.

За межею розуміння залишається поведінка людини, яка, дбаючи про бездоганний лад на подвірї та у помешканні, так бездумно знищує все, що знаходиться за периметром власного дому.

Безперечно, побачене суперечить вимогам щодо особливого охоронного режиму об’єкту природно-заповідного фонду. В. о. начальника Інспекції Роман Конопада ініціюватиме спільний виїзд на територію ландшафтного заказника представників Інспекції, Львівської міської ради та правоохоронних органів для  обговорення питань виконання зобов’язань щодо забезпечення режиму охорони та збереження ландшафтного заказника, встановлення осіб порушників, а також узгодження дій з метою приведення території до належного стану та недопущення подібних випадків надалі.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці