Актуальні питання з приводу декларування під час війни

Чи обов’язково подавати декларації під час війни?

 

Під час дії воєнного стану вам не обов’язково подавати декларації будь-якого виду. Натомість після закінчення війни в посадовців є ще 3 місяці на подання декларації без порушення вимог строку. Отож, вам не обов’язково подавати декларації, поки триває війна.

Проте попри війну НАЗК дає вам можливість подавати декларації й навіть перевірити на помилки відомості, зазначені у минулорічній декларації, завдяки новій функції — «Дані для декларації».

Як скористатися функцією?

Переходьте через персональний кабінет у Реєстрі декларацій: https://portal.nazk.gov.ua/login та виконайте кілька простих кроків.

1. У розділі «Мої документи» натисніть кнопку «Дані для декларації». Вона знаходиться поруч із кнопками «Нова декларація», «Нове повідомлення про суттєві зміни в майновому стані» та «Нове повідомлення про відкриття валютного рахунку».

2. Після цього ви отримаєте інформацію про вашу власність та обтяження, якщо така інформація є в державних реєстрах. Зверніть увагу, що такі дані можна отримати лише щодо своєї власності та обтяжень. Інформація про власність чи обтяження членів сім’ї не буде доступна.

Якщо ви вперше подаєте декларацію, то така функція у вас не працюватиме. У яких випадках ще «Дані для декларації» можуть не показувати інформацію про вашу власність ви можете прочитати за посиланням: https://bit.ly/37U3h0L

 

Чи потрібно буде декларувати кошти, які посадовець збирав на допомогу армії чи постраждалим від війни?


Після повномасштабного вторгнення рф до України більшість українців активно допомагають армії та людям, які змушені залишити свої домівки через війну.

Звичайно, багато посадовців та членів їх сімей теж залучені до збору коштів на такі потреби. Тому до НАЗК надходять питання: чи потрібно буде декларувати такі кошти? Ні, кошти отримані з 24.02.2022, які були перераховані на ваш рахунок чи рахунок члена вашої родини для збору на потреби армії чи осіб постраждалих від війни, не потрібно декларувати. Також не потрібно подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Хоча в декларації зазначаються відомості про доходи, які суб’єкт декларування або члени його сім’ї отримали впродовж звітного періоду, отримані для таких цілей кошти не є особистим доходом декларанта та члена його сім’ї, а натомість є проявом єдності та згуртованості Українського народу в боротьбі з рашистськими загарбниками. Тому такі кошти не підлягають відображенню в декларації та повідомленні про суттєві зміни у майновому стані.

Більше роз’яснень на час війни можна знайти в Базі знань НАЗК: https://bit.ly/38SdDPr.

 

Чоловіків та дружин варто вказувати в декларації навіть тоді, коли ви не проживали з ними протягом року

Чи потрібно зазначати в декларації дружину (офіційну або “цивільну”), якщо вона з початку року виїхала за кордон, разом ми не живемо?

Відповідаємо — так. Це ж правило стосується й зазначення відомостей про чоловіків, які знаходяться на фронті.

Особи вважаються членами сім’ї декларанта, якщо:

офіційно одружені станом на останній день звітного періоду (для щорічної декларації – це 31.12.2021). Незалежно від того чи проживає подружжя разом протягом року, що передує року поданню декларації;

особи станом на останній день звітного періоду або сукупно протягом не менше 183 днів протягом року, що передує року поданню декларації: 

спільно проживали;

були пов’язані спільним побутом;

мали взаємні права та обов’язки із суб’єктом декларування (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких не мають характеру сімейних).  У тому числі особи, які спільно проживали із декларантом, але не перебували в офіційному шлюбі.

Важливо: не забувайте, що неповнолітні діти суб’єкта декларування є членами сім’ї і відомості про них потрібно декларувати незалежно від того, чи проживає декларант разом із цими дітьми.

 

НАЗК покращило Реєстр декларацій:

тепер чернетку можна зберігати, навіть якщо в ній є логічні помилки

 

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) завжди йде назустріч доброчесним посадовцям. Саме для них Агентство щороку покращує функціонал Реєстру декларацій та намагається спростити механізм подачі декларації в межах законодавства.

Тепер НАЗК додало можливість зберігати чернетку декларації, навіть якщо там є логічні помилки. Тобто тепер ви можете не витрачати кілька годин або й більше на заповнення декларації, щоби зберегти чернетку. Ви можете зберегти вже заповнену частинку коли вам зручно та продовжити заповнювати декларацію з місця, на якому зупинилися.

При цьому як і раніше подати декларацію, у якій є логічні помилки декларант не зможе, поки не виправить їх. Тому навіть, якщо посадовець забув, що зберіг розділ, у якому є логічні помилки та не виправив їх, подати декларацію в такому вигляді не вийде.

Зверніть увагу, що подати декларацію можна через Реєстр декларацій, посилання на який знаходиться на офіційному сайті НАЗК: https://portal.nazk.gov.ua/login.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці