Здійснення громадського контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища

На території Львівської області громадський контроль у сфері охорони навколишнього природного середовища забезпечують 39 громадських інспекторів з охорони довкілля (станом на 31.12.2022).

У 2022 році громадськими інспекторами зафіксовано випадки порушень вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами, у сфері охорони та використання об’єктів рослинного та тваринного світу. Як наслідок – ними складено 136 протоколів про адмінправопорушення, за результатами розгляду яких державні інспектори притягнули порушників до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів на загальну суму 122451 грн. За фактами порушень, виявлених під час здійснення громадського контролю, Інспекція розрахувала збитків на суму 71344 грн., заподіяних внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства, та пред’явила порушникам претензії про їх добровільне відшкодування.

 

Довідка.

Діяльність громадського інспектора регламентується «Положенням про громадських інспекторів з охорони довкілля», що затверджене наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 27.02.2002 №88 (надалі – Положення). Кодексом України про адміністративні правопорушення (стаття 255) визначено статті, за якими громадський інспектор з охорони довкілля має право складати протоколи при виявленні ним порушень вимог природоохоронного законодавства і надавати Інспекції для притягнення винних до адмінвідповідальності.

В Інспекції налагоджена активна взаємодія з громадськими інспекторами. Діяльність громадського інспектора з охорони довкілля Львівської області координує державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Львівської області, який надає відповідну методичну допомогу. Крім цього, Інспекція періодично організовує навчання для громадських інспекторів з метою вирішення актуальних питань у природоохоронній сфері, зокрема, для забезпечення належного контролю під час проведення природоохоронних операцій, під час пожежонебезпечного періоду, а також у період заборон на проведення полювання та рибальства.

Водночас, з підстав, визначених Положенням, громадський інспектор може бути позбавлений повноважень, зокрема – за неналежне виконання функцій та ненадання у встановлені терміни звітної інформації. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці