Інспекція взяла участь у міжнародному правоохоронному проекті «Ambitus»

Начальник Інспекції Роман Дасюк та заступник начальника Інспекції Василь Стрищак протягом 08-09 вересня 2021 року беруть участь у міжнародній правоохоронній операції з питань захисту довкілля в рамках проєкту «Ambitus», яка відбувається на Закарпатті.

В рамках заходу спільно з міжнародними партнерами та ключовими зацікавленими сторонами обговорюються основні екологічні проблеми України. Зокрема, пріоритетні напрямки співробітництва у боротьбі з незаконним перевезенням пестицидів, незаконною вирубкою лісу та регулювання питання відходів, проведення практичних заходів щодо виявлення вищезгаданих незаконних видів діяльності та планування подальших операційних дій.

Голова Держекоінспекції України Андрій Мальований у своїй доповіді окреслив екологічну ситуацію у трьох сферах, якими опікується «Ambitus» і які мають вплив на загальну екологічну ситуацію у Європі:

·      Поводження з відходами. У першому півріччі 2021 року ДЕІ склала найбільше адмінпротоколів у цій сфері – майже 8 тисяч. Це засмічення територій населених пунктів, що призводить до потрапляння сміття у річки, зокрема, транскордонні. Також близько 60% порушень пов’язані з поводженням з промисловими відходами.

·      Вирубка лісу. Понад 120 мільйонів гривень збитків розрахувала Держекоінспекція тільки за 6 місяців цього року. Наслідками масштабних рубок дерев є деградація цілих екосистем, погіршення кліматичних умов тощо.

·      Факти браконьєрства, які Держекоінспекція виявляла у половині випадків порушень у сфері тваринного світу. Збідніння біорізноманіття – непоправна шкода, що впливає на стан всього довкілля.

Зазначив, аби протидіяти цим порушенням, необхідно забезпечувати розслідування найбільш масштабних фактів та притягнення до відповідальності винних осіб. Проект «Ambitus» ставить за мету створити ефективнішу систему розкриття екологічних злочинів, засновану на європейських практиках та досвіді. Подальша участь Держекоінспекції та представників правоохоронних органів України у операціях проекту дозволить посилити показники співпраці, впровадивши дієві рішення для розслідування порушень у сфері захисту довкілля.





ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці