З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

Від завтра на території Львівської області розпочинається нерестова заборона на вилов водних живих ресурсів. Тривалість заборони відрізняється залежно від водойми. Так, у річках Західний Буг, Сян та Стир вона триватиме з 1 квітня по 20 травня, у басейні річки Дністер з 1 квітня по 10 червня, у водосховищах і технічних водоймах – з 1 квітня до 10 червня,  в новостворених водних об’єктах, а також придаткових системах річок та інших водних об’єктах – з 1 квітня до 30 червня.

Відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства, під час нересту дозволяється виключно любительське рибальство однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом. Рибалити можна на спеціально визначених ділянках (перелік позанерестових ділянок визначено наказом Львівського рибоохоронного патруля та затверджено розпорядженням Львівської обласної державної адміністрації №222/0/5-21 від 25.03.2021 року). Забороняється здійснення будь-якого іншого способу вилову, в тому числі, з перевищенням дозволеної добової норми вилову – три кілограми. Крім цього, заборонено пересування плавучих засобів (човнів), організацію змагань з рибальства та проведення підводного полювання.

Під час нересту також не дозволяється проведення вибухових та інших видів робіт, добування будівельних матеріалів (видобування піщано-гравійної суміші, розчистку русел річок, днопоглиблення, берегоукріплення тощо).

Наголошуємо, що порушення правил рибальства тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 34 до 170 грн і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від 170 до 510 грн.

Грубе порушення правил рибальства (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову) тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої і на посадових осіб - від 510 до 850 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої.

Крім цього, за незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду передбачена кримінальна відповідальність відповідно до статті 249 Кримінального кодексу України:

 1. Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду карається штрафом від 17000 до 51000 грн або обмеженням волі на строк до трьох років;

2. Ті самі діяння, якщо вони вчинені із застосуванням вибухових, отруйних речовин, електроструму або іншим способом масового знищення риби, звірів чи інших видів тваринного світу або особою, раніше судимою за кримінальне правопорушення, передбачене цією статтею караються штрафом від 51000 до 85000 грн або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці