Суд зобов’язав ЛКП «Збиранка» сплатити збитки на суму 2 154 310 грн

       Постановою Західного апеляційного Господарського Суду  від 17.06.2020 року прийнято рішення щодо залишення Апеляційної скарги Львівського комунального підприємства "Збиранка" без задоволення, а рішення Господарського суду Львівської області від 16.10.2019 року без змін.

Нагадаємо, рішенням Господарського суду Львівської області від 16.10.2019 задоволено позовні вимоги про стягнення із Львівського комунального підприємства «Збиранка» 2 154 310 грн шкоди, заподіяної внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Розрахунок розміру шкоди здійснено посадовими особами Державної екологічної інспекції у Львівській області, відповідно до Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства України.

За результатом перевірки, проведеної у червні 2016 року, посадовими особами Інспекції було складено Акт перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства в галузі охорони атмосферного повітря, водних і земельних ресурсів щодо поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами.

В ході проведення перевірки було виконано відбір проб ґрунтів, проведено лабораторні дослідження та встановлено перевищення нормативів ГДК в зоні впливу полігону ТПВ, чим порушено вимоги статті 35 Закону України «Про охорону земель»статті 164 Земельного кодексу України та спричинено забруднення земельних ресурсів села Малехів Жовківського району Львівської області.

Директору ЛКП «Збиранка» було видано припис щодо усунення порушення та винесено постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу в розмірі 1700 грн за вчинення адміністративного правопорушення передбаченого статтею 52 (Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Відповідачем було сплачено штраф у повному обсязі.

Державною екологічною інспекцією у Львівській області було скеровано ЛКП «Збиранка» претензію про відшкодування збитків в розмірі 2 154 310 грн, заподіяних державі порушенням вимог природоохоронного законодавства.

Оскільки вказана у претензії сума не була добровільно сплачена, до Господарського суду Львівської області був поданий позов про примусове стягнення шкоди заподіяної довкіллю.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці