Спільні кроки до вирішення проблеми несанкціонованих сміттєзвалищ

Із того, як людство ставиться до сміття, можна судити, наскільки суспільство цивілізоване.

Кожен із нас особисто повинен хоч трішки покращити ситуацію! Можливо, пояснивши своїй дитині або переконавши друзів не залишати сміття у непризначених для того місцях.

Прикро, коли всупереч всім пересторогам громадяни продовжують вчиняти необачно та бездумно – свідомо створюють смітники із будівельних та побутових відходів у лісах, полях, вздовж узбіччя доріг.

Звичайно, переважна більшість заходів у питаннях поводження з відходами  – це справа спеціалізованих служб, однак, як показує практика, це питання знаходиться насамперед у площині нематеріальній, а саме - у площині екологічної культури та екологічної свідомості.

До участі у вирішенні проблеми несанкціонованих сміттєзвалищ на Львівщині долучається активна громадськість. Так, цього року лише один заявник повідомив Інспекцію про 64 несанкціоновано розміщені сміттєзвалища будівельних та твердих побутових відходів на околицях міста Львова та території окремих районів області, надавши при цьому відповідні картографічні матеріали з фотофіксацією.



Оскільки, зазвичай, особи, які викидають відходи на несанкціоновані сміттєзвалища, невідомі, відповідальність за безпечне поводження з відходами та ліквідацію стихійних сміттєзвалищ  на своїй території покладається на органи місцевого самоврядування. Крім того, до повноважень місцевих державних адміністрацій також належить забезпечення ліквідації таких сміттєзвалищ.

Відповідні звернення Інспекція скерувала у Пустомитівську та Яворівську райдержадміністрації, Залізничну та Шевченківську адміністрації міста Львова, Солонківську сільську раду, Брюховицьку селищну раду із зобов’язанням вжити відповідних заходів.

 

Важливо! Викидання сміття у місцях, спеціально не пристосованих для цієї мети, тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Так, у ст. 42 ЗУ “Про відходи” зазначено, що особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність за порушення встановленого порядку поводження з відходами, що призвело або може призвести до забруднення навколишнього природного середовища, прямого чи опосередкованого шкідливого впливу на здоров’я людини та економічних збитків.

За порушення вимог поводження з відходами ст. 82 КУпАП  передбачає відповідальність для громадян у вигляді штрафу від 340 до 1360 гривень

Якщо ж несанкціоноване розміщення відходів призвело до забруднення землі, то особа, винна у вчиненні таких дій, підлягає адміністративній відповідальності за ст. 52 КУпАП, що тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі 340 – 1360 гривень. Крім цього, порушник відшкодовуватиме збитки, заподіяні державі внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці