Результати перевірки ТзОВ «Агропромислове підприємство «Гряда»

Державною екологічною інспекцією у Львівській області проведено позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства ТзОВ «Агропромислове підприємство «Гряда» в рамках розгляду звернення громадян села Гряда Жовківського району Львівської області.

При проведенні перевірки державними інспекторами встановлено, що з території підприємства виходить пластикова труба (із маркуванням 2018 року) в сторону свердловини, однак на час перевірки із даної труби витікання стічних вод не здійснювалось. Згідно листа підприємства дана труба встановлена для відведення дощових вод. Слід зазначити, що у приписі, виданому ТзОВ «Агропромислове підприємство йдеться про демонтування вищевказаної труби з метою запобігання негативному впливу на земельні ділянки та підземні води, оскільки враховуючи рельєф місцевості дані води стікатимуть у пояси зон санітарної охорони свердловини.

            Крім цього, працівниками Інспекції за межами території підприємства на місці можливого забруднення земель побічними продуктами тваринного походження (гноївкою) та стічними водами проведено відбір проб грунту, за результатами проведених лабораторних досліджень виявлено забруднення земель у місці виявлення витоку каналізаційних стоків та на місці розливу гноївки.

Згідно отриманої інформації від Державного водного агентства України, Департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА, Львівської геологорозвідувальної експедиції та служби автомобільних доріг у Львівській області (користувача ділянки, на якій розташована свердловина) встановлено, що свердловина, яка має явні ознаки використання для забору вод використовується самовільно. Таким чином, використання свердловини трактується як самовільне користування надрами, що є порушенням ст.ст. 17, 19, 23 Кодексу України про надра та передбачена відповідальність відповідно до ст. 47 Кодексу України про адміністративні правопорушення та ст. 240 Кримінального кодексу України.

Працівниками Інспекції дану інформацію скеровано у правоохоронні органи для встановлення осіб, що здійснюють забруднення території, де проведено відбір проб грунту та встановлення осіб, що здійснюють самовільне користування надрами із свердловини.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці